NPO Nieuws 05-03-2021 Nieuwe functie: overschrijvingsfunctionaris

Beste leden- en/of ringenadministrateur,

Sinds vandaag is er in onze leden- en ringenadministratie een nieuwe functie: de overschrijvingsfunctionaris.

De aanleiding hiervoor is dat veel liefhebbers nog geen NPO account hebben, digitaal nog niet voldoende uit de voeten kunnen en vaak is het achterhalen van het lidnummer van de huidige geregistreerde eigenaar ook lastig en een obstakel. Zij hebben hierdoor problemen met het online overschrijven.

Het NPO-bestuur heeft daarom besloten om verenigingsbesturen te machtigen duiven van hun leden – op vertoon van het eigendomsbewijs – over te schrijven op naam van hun liefhebbers.

Bij het inleveren van hoklijsten controleert de vereniging immers ook of van alle duiven op de hoklijst het eigendomsbewijs wordt overlegd door de liefhebber.

Het gaat alleen om het overschrijven van Nederlandse duiven, eigendomsbewijzen van buitenlandse duiven kunnen voorlopig worden opgestuurd naar het NPO-bureau.

Het NPO bestuur realiseert zich dat met het toevoegen van deze mogelijkheid een extra beroep wordt gedaan op verenigingsbesturen. We schatten in dat na een aanvankelijke inhaalslag het aantal overschrijvingen via deze nieuwe methode erg zal meevallen.

Wij hebben in uw vereniging de online ledenadministrateur en online ringenadministrateur de functie overschrijvingsfunctionaris gegeven. Dit houdt in deze functionaris voor leden die niet online kunnen overschrijven, de duiven rechtstreeks op naam kan zetten.

De huidige eigenaar hoeft hier dus niet online toestemming voor te geven, maar krijgt wel een bericht dat zijn duif is overgeschreven en wie de nieuwe eigenaar is. Is hij het niet eens met de overschrijving, dan kan hij daar op vertoon van een geldig eigendomsbewijs of duplicaat tegen in beroep. Heeft de huidige eigenaar geen mailadres, dan krijgt zijn vereniging de kennisgeving.

Omdat de duiven zonder tussenkomst van de huidige eigenaar worden overgeschreven, is het belangrijk dat u zich als functionaris ervan verzekert dat de nieuwe eigenaar het eigendomsbewijs of duplicaat-eigendomsbewijs kan overleggen en dat u dit goed controleert. Aan u wordt ook gevraagd dit te bevestigen in het programma.

De NPO controleert door middel van steekproeven of alles correct verloopt. Bij onregelmatigheden wordt de vereniging daar op gewezen en de gelegenheid gegeven deze te corrigeren. Bij herhaalde onregelmatigheden verliest de vereniging het recht duiven van haar leden over te schrijven.

Wilt u in uw vereniging een andere functionaris aanwijzen, dan kan dat. De ledenadministrateur kan de functie online aan een ander lid van de vereniging toewijzen. Het verenigingsbestuur blijft echter verantwoordelijk voor een correcte uitvoering.

In de bijgevoegde handleiding leest u hoe het rechtstreeks overschrijven werkt. Deze handleiding vindt u ook in het menu nadat u bent ingelogd.

Met vriendelijke groet,

Marjan van BerkelSecretariaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: