NPO Op de Hoogte 19-02-2021. Huidige situatie en start van vliegseizoen 2021.


COVID-WERKGROEP
Voorbereiding op vliegseizoen 2021
Na een overleg van de COVID19-werkgroep ter voorbereiding op seizoen 2021 werd besloten om een overleg te organiseren met de COVID-vertegenwoordigers van de afdelingen. De afdelingen hebben vooraf aangegeven wie hun COVID-vertegenwoordiger is. Het overleg vond online plaats op 11 februari onder leiding van NPO voorzitter en werkgroeplid Ben Geerink.

Huidige situatie en start van vliegseizoen
Momenteel is de situatie dat de lockdown voortduurt, de avondklok is ingesteld en de vaccinatiegraad wordt opgevoerd. Beleidsmatig zal er op enig moment verlichting van de maatregelen komen (exit-strategie). Door een tijdige voorbereiding (communicatie naar leden en controle van de lokalen) kunnen we ons klaarmaken voor de start van het vliegseizoen. De werkgroep gaat ervan uit dat – zodra volwassenen buiten kunnen sporten in kleine groepen – de duivensport ook weer los kan. We kunnen dan nog niet in de lokalen, maar wel van daaruit de nodige werkzaamheden ondersteunen. Dat gaat dan onder een eventueel iets aangepast protocol 1 (met mondkapje, dan versie 1.1) zoals dat vorig jaar is gehanteerd. De horeca is dus nog gesloten. Er lijkt een reële kans dat we dan per 1 april kunnen starten. Een tweede inkorfploeg wordt toegelaten, na toestemming van eigen afdeling en mits er voldoende afstand kan worden gehouden en er dus de ruimte voor is. Er zijn dan maximaal 4 à 5 personen in het gebouw. Vóór de start van het seizoen worden alle lokalen gecontroleerd, precies zoals vorig jaar. Het controleformulier wordt afgevinkt en ondertekend. Vragen vanuit Afdelingen
Vanuit de Afdelingen kwamen vragen en negatieve ervaringen die in het afgelopen jaar soms zijn opgedaan, zijn gedeeld. Een overzicht van onderwerpen die aan bod zijn gekomen:  Wat te doen als we de grens niet over kunnen?
Er zijn contacten met de KBDB. Eventueel kan er weer begonnen worden met lossingen vanuit de oostkant. Bij heel grote verenigingen hielden leden zich niet altijd aan de planning, waren er wachtrijen op de parkeerplaatsen en ging men buiten de auto met elkaar praten. Het handhaven buiten het lokaal gaf problemen. 
Bij een juiste opvolging van de planning moeten te lange wachtrijen voorkomen worden en leden moeten in de auto blijven wachten. De toezichthouder heeft de taak dat te regelen. Medewerking van alle leden is van belang. Wees solidair met elkaar. Deze werkwijze is immers elders ook gebruikelijk (ophalen van bestellingen bij winkels, “click & collect”). Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
De verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal. De NPO zorgt als overkoepelende organisatie voor het protocol en speelt een aantal zaken door naar de afdelingen. Een boa (buitengewoon opsporings ambtenaar) kan een boete geven aan de vereniging, maar ook aan een lid, afdeling of NPO. Wat als verenigingen afspraken hebben gemaakt met gemeenten?
Dat is vaak maatwerk. Prima. Wel moet het belang in het oog gehouden worden van het protocol van de NPO, de overkoepelende organisatie.  Er zijn vragen of controle vóóraf zinvol is. 
Gewezen wordt op het uitgangspunt dat organisaties moeten kunnen aantonen dat ze in staat zijn om de afspraken volgens protocol te kunnen nakomen.  Deelnemers positief
Aan de COVID-vertegenwoordigers van de Afdelingen wordt gevraagd of Afdelingen onder bovengenoemde condities wedvluchten kunnen organiseren. Dus volgens protocol 1.1. Iedereen reageert daar positief op. Verder is er de voorwaarde dat alle afdelingen mee kunnen doen, zodat er geen ongelijkheid optreedt met het oog op de nationale kampioenschappen.

Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt, is het voornemen om te starten met een iets aangepast protocol 1. We wachten nog even af wat de definitieve versie wordt. De vertegenwoordigers kunnen alvast terugkoppelen naar de Afdelingen, die de communicatie en verdere voorbereiding daarover al vast kan opstarten naar haar leden.
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: